Co-creatie Digitale Stad 

Co-creatie Digitale Stad is opgezet om de participatie van belanghebbenden bij projecten die de fysieke buitenruimte gaan aanpassen digitaal te ondersteunen.
Cocreatie digitale stad

Status: Lopend

Co-creatie Digitale Stad is opgezet om de participatie van belanghebbenden bij projecten die de fysieke buitenruimte gaan aanpassen digitaal te ondersteunen.

Dit is een herhaalbare oplossing. Wij spelen hierin een passieve faciliterende rol.

Dit kan op basis van een 3D weergave van de buitenruimte waarbij belanghebbenden zoals bewoners zelf in 3D de buitenruimte kunnen indelen in een 3D ontwerp tool. De tool is laagdrempelig en eenvoudig te gebruiken, zo kan je bijvoorbeeld bomen, speeltoestellen en lantaarnpalen toevoegen. Het 3D ontwerpen van de buitenruimte kunnen worden gepubliceerd en gedeeld met de belanghebbenden, bijvoorbeeld via een website of via een Augmented Reality tool (AR). De AR tool biedt de mogelijkheid om een 3D ontwerp te bekijken op een smartphone en vermengt zich met het beeld van de camera. Op deze manier krijg je een mix van de werkelijkheid met het 3D ontwerp, waardoor je een goed beeld krijgt van het ontwerp in de ruimte. Als de AR-tool op locatie wordt gebruikt, wordt het ontwerp in de buitenruimte op ware grootte getoond. 

Participatietool

Een 3D weergave van een nieuw ontwerp, zoals een speelplein of een straat, ondersteunt de communicatie met belanghebbenden over de plannen. Een belanghebbende kan zelf als het ware rondkijken in het ontwerp en kan zelf het perspectief wijzigen, inzoomen, uitzoomen en ronddraaien. 

De tool is primair bedoeld voor de bewoner, belanghebbende en voor het planteam dat de buitenruimte herinricht. Het planteam heeft dan een extra middel om de participatie aanpak vorm te geven, met 3D visualisatie en augmented reality. 

Herhaalbare oplossing

Bij Grenzeloos Datalandschap begrijpen we dat niet alle uitdagingen uniek zijn, en dat herhaalbare oplossingen efficiëntie en kostenbesparingen kunnen opleveren. Onze rol als passieve facilitator bij herhaalbare oplossingen is gericht op het in contact brengen van belanghebbenden en het toegang bieden tot ons netwerk. Zodat u in staat bent om snel en effectief met de herhaalde oplossing aan de slag te gaan.

Meer weten?

Wil je meer weten? Stuur een bericht naar grenzeloosdatalandschap@pzh.nl. We nemen snel contact met je op! 

Patricipatietool
Deelnemers
  • Gemeente Rotterdam
  • Furban

Meer Projecten

mobiliteitstransitie

Datalab Mobiliteitstransitie

Gemeente Den Haag heeft verschillende Datalabs ontwikkeld om aan maatschappelijke vraagstukken te werken.
Data om energietratransitie te versnellen

Datalab Energietransitie

Het datalab energietransitie is een platform waarop de gemeente Den Haag open data deelt met de stad.
Natura 2000 inwin app

Natura 2000 Inwinapp

Er is een inwinapp ontwikkeld voor Natura2000 gebieden, waarmee natuurdoelen en maatregelen op één plek worden genoteerd en gemonitord.
Vegetatie monitor

Vegetatie Monitor

De provincie experimenteert met een digitale aanpak om deze vegetatiestructuren (bos, zand, gras, struiken) structureel te monitoren.
michael-fousert-A9h10BH2Rbo-unsplash

Crowd Safety Manager

Een 3D-kaart voor inzicht in drukte rondom Scheveningen door een slimme combinatie van databronnen.
Grenzeloos datalandschap samenwerking in de ondergrond SIDO

Samen digitaal in de ondergrond

Door slim data te delen en te combineren wordt samenwerking in de ondergrond efficiënter zorgt voor minder hinder voor bewoners!