Landschappen in natuurgebieden bevatten verschillende structuren, zoals bossen, struiken, graslanden, heuvels en valleien. Ieder onderdeel in zo’n landschap is leefgebied voor andere plant- en diersoorten. En sommige diersoorten hebben specifieke combinaties nodig, zoals bossen om in te schuilen en graslanden om te eten. Het is daarom belangrijk dat er voldoende afwisseling blijft bestaan in de natuurgebieden. Hoe kunnen we dat goed monitoren? Op dit moment gebeurt dat vooral door handmatige vegetatiekarteringen die eens per 12 jaar gemaakt worden. En soms door projectmatig analyses op basis van luchtfoto’s.
Dit is een herhaalbare oplossing. Wij spelen hierin een passieve faciliterende rol.
Experiment digitale aanpak vegetatiestructuren monitoren
De provincie experimenteert met een digitale aanpak om deze vegetatiestructuren (bos, zand, gras, struiken) structureel te monitoren. De aanpak kent de volgende stappen.
- Gratis satellietbeelden automatisch downloaden en opwerken;
- Satellietbeelden met een algoritme vertalen naar vegetatiestructuren (bos, zand, gras)
- Kaarten met de vegetatiestructuren tonen via een online GIS-viewer
In de vegetatiemonitor kan je deze beelden met elkaar vergelijken waardoor je verschillen door de jaren heen inzichtelijk hebt. Veranderingen in vegetatiestructuren (van bos naar struiken, naar graslanden, naar zand) kunnen indicatief zijn voor veranderingen in de natuur(kwaliteit). Het algoritme is nu gebouwd voor twee duingebieden en kan worden uitgerold naar andere gebieden
Herhaalbare oplossing
Bij Grenzeloos Datalandschap begrijpen we dat niet alle uitdagingen uniek zijn, en dat herhaalbare oplossingen efficiëntie en kostenbesparingen kunnen opleveren. Onze rol als passieve facilitator bij herhaalbare oplossingen is gericht op het in contact brengen van belanghebbenden en het toegang bieden tot ons netwerk. Zodat jij in staat bent om snel en effectief met de herhaalde oplossing aan de slag te gaan.
Samenwerking
Wil je meer weten over de N2000 vegetatiemonitor of één van de andere N2000-gerelateerde projecten? Stuur een bericht naar grenzeloosdatalandschap@pzh.nl. We nemen snel contact met je op!