Het team van Grenzeloos Datalandschap stapte in september vol enthousiasme in de Leadership Challenge, gehost door het Erasmus Center for Data Analytics (ECDA). Met een gevarieerd programma aan workshops en lezingen dook het team in de wereld van data, waarbij verkenning, vormgeving, analyse en visualisatie centraal staan in de uitvoering van onze casus.
Priyesh Ramman, Manager Business Intelligence & Gegevensmanagement bij de gemeente Den Haag vertelt over zijn ervaring.
De Use-Case: Het Aanvalsplan Afval 2023-2026
Schoonhouden is een essentiële kerntaak van de gemeente, en Den Haag streeft naar een aantrekkelijke stad voor haar inwoners, werknemers en recreanten. Het Aanvalsplan Afval is de praktische vertaling van dit streven. Met het Aanvalsplan afval wordt de concretiseringsslag gemaakt om dit te realiseren in de stad. Hoewel beleid essentieel is, staat dit plan vooral in het teken van DOEN! Natuurlijk wordt er op een serieuze manier over nagedacht en wordt hier beleid op gemaakt.
Complexiteit van de Use-Case
Afval lijkt misschien een eenvoudig onderwerp: opruimen en klaar. Maar de complexiteit schuilt in het subjectieve element. Onze beleving van een schone straat kan afwijken van feitelijke acties, zoals dagelijkse straatreiniging of het legen van ondergrondse containers. Dit is waar onze use-case schittert. Data biedt een helderder beeld, maar het correct interpreteren ervan is een kunst op zich. Een melding kan bijvoorbeeld voortkomen uit een schone wijk met een hoge meldingsbereidheid, terwijl vuilere wijken minder meldingen genereren. Onze uitdaging is dit data-oerwoud te ontwarren, zodat de opdrachtgever beter zicht krijgt op de effectiviteit van actieplannen.
Toekomstplannen van de Gemeente Den Haag
In januari streven we ernaar om een Proof of Concept (PoC) aan te leveren aan de opdrachtgever, gericht op 2 à 3 van de 50 acties uit het Aanvalsplan. Hiermee willen we hypotheses toetsen en de oplossing extrapoleren naar meerdere acties. We overwegen ook voorspellende analyses toe te voegen. We hopen met deze benadering meer inzicht te verschaffen in de voortgang en toekomstige ontwikkelingen.
Samenwerking in een Divers Team
De samenwerking binnen ons diverse team was verfrissend. Vanuit een gemeentelijk perspectief bekijk ik zaken anders dan mijn teamleden met verschillende achtergronden en disciplines. Dit dwingt tot een breder perspectief en zorgt voor waardevolle leermomenten, wat voor mij het meest waardevolle component van de Leadership Challenge is. Ondanks de uitdaging om dit naast onze fulltime banen te doen, hebben we plezier in de groep en streven we naar een mooi resultaat voor onze opdrachtgever en de stad.