De Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) heeft weer een succesvolle sessie achter de rug. Dit keer vond de sessie plaats in het hartje van Rotterdam op een unieke locatie. De DSIH-werkgroep ‘Randvoorwaarden’ is druk bezig met het ontwikkelen van een gids, een ‘Kookboek’, voor de perfecte samenwerking.
Succesvolle Hackathon in Rotterdam
Tijdens de hackathon in Rotterdam schoof Andries Osseman aan als expert namens het Grenzeloos Datalandschap. Hij deelde zijn inzichten en ervaringen, wat de sessie nog waardevoller maakte.
“Het opzetten van een samenwerking met meerdere organisaties met verschillende bedrijfsprofielen is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Zeker als politieke belangen en bedrijfsbelangen verenigd moeten worden. Als je de tijd niet neemt om de samenwerking goed op te zetten, kom je vanzelf tot de conclusie dat de samenwerking niet bestendig is. Een samenwerking hangt of staat met de mensen die hem aangaan.”
Andries Osseman
Het Belang van Randvoorwaarden
De werkgroep ‘Randvoorwaarden’ is verantwoordelijk voor het schrijven van een ‘Kookboek’, een gids die beschrijft wat nodig is om tot succesvolle co-creatie te komen. Co-creatie staat voor samenwerking tussen diverse organisaties, gemeenten, semioverheden (zoals energiebedrijven) en commerciële bedrijven om gezamenlijk maatschappelijke uitdagingen aan te gaan met behulp van digitale innovatie.
“Cruciale randvoorwaarden voor succesvolle samenwerking zijn vertrouwen van de deelnemende partijen, zowel top-down als bottom-up, de bereidheid om aanpassingen te doen om het gemeenschappelijke doel te realiseren, en bestuurlijke betrokkenheid en ondersteuning.”
Andries Osseman
Het Kookboek als Gids
Het ‘Kookboek’ van de werkgroep ‘Randvoorwaarden’ biedt inzicht in het proces dat gevolgd moet worden om succesvolle samenwerking te realiseren. Het beschrijft het gerecht, de ‘mise en place’, waarbij elke deelnemer zijn eigen ingrediënten en specerijen toevoegt om tot een optimaal resultaat te komen. Net als in een goed functionerende keuken werkt het team in harmonie samen om de beste resultaten te behalen.
“Het ‘Kookboek’ geeft inzicht in de randvoorwaarden die ingevuld moeten zijn voordat de samenwerking van start kan. De samenwerking moet in eerste instantie niet gedreven worden door het probleem dat opgelost moet worden. De eerste stap is het creëren van vertrouwen en het beantwoorden van de vraag waarom wij gaan samenwerken (‘what’s in it for me?’).”
Andries Osseman
Vooruitblik
Komend half jaar werkt de werkgroep nog door aan het ‘Kookboek’. De verwachting is dat aan het einde van 2024 begin 2025 een mooi product opgeleverd wordt. We kijken ernaar uit om te zien hoe deze gids zal bijdragen aan succesvolle samenwerkingen en de versnelling van digitale innovaties.