Het Grenzeloos Datalandschap schrijft samen met DSIH in de werkgroep “Randvoorwaarden” een kookboek. Waar is dit kookboek voor bedoeld en waarom heet het zo? Dat vertelt onze Expert datadeling en integratie, Andries Osseman.
Doel van het Kookboek
“Het kookboek is bedoeld om inzicht te geven in de uitdagingen van samenwerking tussen partijen met verschillende bedrijfsfilosofieën. Het helpt bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken die gezamenlijke inspanningen vereisen.” Vertelt Andries.
Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen gemeenten en netbedrijven om de overgang naar gasloos wonen te realiseren. Kunnen, willen en moeten deze organisaties samenwerken? “Gemeenten zijn politiek gestuurd en werken vanuit een “political shareholder value”. Netbedrijven daarentegen zijn gericht op “shareholder value”. Hoe verenigen we deze verschillende belangen en werkwijzen om samen maatschappelijke doelen te bereiken? Dat is waar we in het kookboek de tools voor geven.” Licht Andries toe.
Recepten voor samenwerking
Net zoals in een normaal kookboek, geeft dit kookboek een ‘recept’ voor samenwerking. In de keuken leidt het recept tot een appeltaart, terwijl het in co-creatie leidt tot een effectieve samenwerkingsmodus. Het co-creatie kookboek beschrijft de stappen en beslismomenten voor samenwerking, waarbij de “kok” (de deelnemende partij) zijn eigen invulling kan geven.
Geen Vast Projectplan
Het kookboek is geen strikt projectplan dat tot een vast resultaat leidt. Het biedt een recept voor co-creatie waarbij de deelnemende partijen een belangrijke rol spelen in het eindresultaat.
Meer Weten?
Ben je nieuwsgierig geworden naar het kookboek en wil je meer weten? Neem contact op met GDL voor meer informatie. Dit kan via het e-mailadres ‘grenzeloosdatalandschap@pzh.nl’.
We kijken er naar uit om kennis te maken!