Vandaag spreken we met de Chief Data Officer van de gemeente Rotterdam: Reino Petrona. Van huis uit is hij medisch informaticus. Ondanks dat hij geen gemeentelijke achtergrond heeft en uit de gezondheidszorg komt, mag hij zichzelf de eerste Chief Data Officer noemen binnen de Gemeente Rotterdam. Een nieuwe functie, die ontstaan is uit een groot programma, namelijk datagedreven werken.
Pioniers
Naast zijn functie als Chief Data Officer is hij ook Stuurgroeplid van het Grenzeloos Datalandschap. Dit doet hij samen met Maaike van Langelaan (gemeente Den Haag) en Henk Burgering (Provincie Zuid-Holland). Reino: “Roland van der Heijden (Gemeente Rotterdam), Tanaquil Arduin (Gemeente Den Haag) en Henk Burgering waren de pioniers, the founding fathers. Zij hebben de eerste steen gelegd. Ze hebben iets neergezet dat nog niet bestond en waar behoefte aan was.”
Serieuze Partner, we pakken op en we pakken door
Het Grenzeloos Datalandschap ontwikkelt zich door naar een serieuze partner om tot versnelling van initiatieven te komen. Dat vraagt ook een doorontwikkeling van het Grenzeloos Datalandschap. Reino: “We hebben vandaag wat anders nodig dan in het begin, dus we voeren ook ander soort gesprekken in de stuurgroep. We hebben het nu over onszelf door ontwikkelen, over strategie, om meer partners aan ons te binden, onze eigen interne bedrijfsvoering, maar ook hoe we als drie partners zelf om gaan met hetgeen Grenzeloos Datalandschap oplevert. De term ‘Practice what you preach’ valt bijna elke stuurgroep.” zegt Reino breed glimlachend. “Dat is wat ik mooi vind aan het Grenzeloos Datalandschap. Het is niet het eindeloze praten en analyseren voordat we iets doen. We pakken op en pakken door. Wat er aan de tekentafel bedacht is, brengen we zo snel mogelijk naar de praktijk. Enerzijds om een usecase verder te helpen anderzijds om zelf zo snel mogelijk te leren wat wel en wat niet werkt. Dat lukt alleen als je in staat bent om jezelf te organiseren als lerende organisatie.”
Grenzeloos verder kijken
Dit is ook één van de redenen waarom de Gemeente Rotterdam een strategische partner is. Reino: “Samen met de Gemeente Den Haag en de Provincie Zuid Holland zijn we van mening dat we in partnership mooie dingen in de regio kunnen doen. Bijna alle maatschappelijke opgaven vragen om partners om die te realiseren. We zijn allemaal onderdeel van meerdere ecosystemen.” Hij vervolgt: “De term grenzeloos slaat daar op. Het betekent kijken over de grenzen van je eigen organisatie, over de grenzen van de data waar je zelf over beschikt, over de grenzen heen om data van anderen samen te brengen om maatschappelijk vraagstukken aan te kunnen. Maar ook grenzeloos in de zin dat er nog zoveel meer mogelijk is dan we nu doen.”
v.l.n.r: Reino Petrona (Gemeente Rotterdam), Maaike van Langelaan (Gemeente Den Haag), Henk Burgering (Provincie Zuid-Holland)
Samenwerken en delen van data gaat niet vanzelf
Het delen van data is cruciaal in samenwerkingen. Echter, dit gaat niet van zelf. Het Grenzeloos Datalandschap zorgt er voor dat zowel data als kennis tussen verschillende organisaties beter uitwisselbaar is. Door de samenwerking van de drie partijen in het Grenzeloos Datalandschap zijn er zoveel tools in handen. Dit voorkomt dat we het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Reino: “Met het Grenzeloos Datalandschap kunnen we veel voor de regio betekenen. Het Grenzeloos Datalandschap verbindt en faciliteert. Dus hoe meer partners zijn aangesloten bij het Grenzeloos Datalandschap hoe meer wij in staat zijn om nog meer te verbinden en te faciliteren.”
Samen complexe maatschappelijke opgaven realiseren
Reino: “Het Grenzeloos Datalandschap is en blijft een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen in de provincie Zuid Holland, dat vanwege haar verbindende karakter en (steeds meer aangesloten) partners in staat is om de meest complexe maatschappelijke opgaven te realiseren door bij elkaar te brengen wat niet vanzelf bij elkaar komt. Een prachtige uitdaging waar we zeker voor gaan!”
Door: Lij-Saan Wong-Ng, Senior communicatieadviseur Grenzeloos Datalandschap a.i.