Grenzeloos Datalandschap experimenteert met handige zoekwijzer (catalogus)

Grenzeloos Datalandschap experimenteert met handige zoekwijzer (catalogus)

Stel je voor dat je als inwoner van de provincie met een vraagstuk zit waarvoor je relevante informatie en de onderliggende feitelijke data wilt inzien. Het maakt niet uit of je beleidsmedewerker, student of een enthousiaste ondernemer bent.

Soms zit je met vragen, zoals: ‘Hoe zit dat nu met die fietspaden?’, ‘Waar komen de windmolens? ‘Waar gaan ze bouwen?’.

Wegwijzer met thematisch ingedeelde bronnen

Als je antwoord wilt krijgen op die vraag, dan begint de zoektocht in een landschap van allemaal verschillende informatiebronnen. Natuurlijk kan je Google, ChatGPT en andere tools inzetten. Je vindt waarschijnlijk van alles, maar wat kan je vertrouwen? Wat is bruikbaar?  Zou het niet handig zijn als er vanuit 1 plek een soort van wegwijzer is naar thematisch ingedeelde bronnen die goed wordt bijgehouden en gemakkelijk in te zien zijn – liefst direct bij de bron zelf? Het is alsof je op vakantie gaat en diverse landen doorkruist en de ideale route zoekt. Het is dan vervelend als de landkaart van een van die landen, waar je doorheen reist, niet klopt. De kans is groot dat je verdwaalt. 

Catalogus als wegwijzer

Dus; wat je eigenlijk wilt is een catalogus met een betrouwbare landkaart van een groot gebied opgebouwd uit betrouwbare landkaarten van de steden en dergelijke. Een soort van ‘paraplu’ catalogus die als een wegwijzer over alles heen kijkt. 

Praktijkvoorbeeld mobiliteit

Met zo’n catalogus hebben we vanaf maart 2025 tot en met juni 2025 een praktijkbeproeving gedaan waarbij we ons gericht hebben op het thema mobiliteit.

Hieronder zie je hoe de catalogus eruit ziet. Het werkt heel simpel. Je vult in welke data je zoekt en dan kan je via slim zoeken of via ChatGPT federatief zoeken. Je vindt gelijk de dataset die je nodig hebt. Een vervolgfase van dit traject is om dit geheel verder te brengen en aan te sluiten op maatschappelijke vraagstukken, waar dit van meerwaarde kan zijn.

Afbeelding: praktijkbeproeving federatief zoeken

Zo’n wegwijzer zal gaandeweg ontstaan, met name vanuit de private en publieke samenwerkingen in use-cases. In die use-cases faciliteren we als Grenzeloos Datalandschap architecten het toepassen van de opgedane inzichten waardoor eenmaal beschikbare informatie / data uit deze samenwerkingen vindbaar wordt.  Gemeenten en provincies doen al heel veel met het beschikbaar stellen van data. Dat helpt ook. Daarin liggen kansen voor het publiceren en vindbaar maken van nog meer datasets. 

Data delen 

Heb je het idee dat je op een goudmijn aan data zit die absoluut de moeite waard is te delen met elkaar? Of – in de lijn van de landkaart – bezit je een stukje land wat super interessant is voor een bezoekje, of voor een fijne doorreis? Neem dan contact op met de ‘ANWB’ van het grenzeloos datalandschap: info@grenzeloosdatalandschap.nl. 

Meer Kennis

Titelafbeelding met een blauwe achtergrond en de tekst "Essentie van de Globale Architectuurschets (GAS)" in witte letters. Onderaan staat het logo van Grenzeloos Datalandschap met de slogan "Samen sterk door data."

Slimme datadeling: De kracht van de Globale Architectuurschets

Bekijk de video en leer hoe jouw organisatie kan profiteren van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Persoon typt op Macbook

De Architectuur van Datadeling

GAS faciliteert datadeling en samenwerking via borgspoor en snelspoor, ondanks verschillen in standaarden en interpretaties.
Man zet handtekening op vel papier

Data Vrijgeven voor Federatieve Samenwerking

Data delen is cruciaal voor samenwerking, maar brengt uitdagingen mee. Ontdek hoe GDL dit proces ondersteunt.
Vrouw schrijft op papier op tafel naast een laptop

Samenwerking Opzetten: De Basis voor het Oplossen van Maatschappelijke Vraagstukken

Samenwerking tussen organisaties is cruciaal voor het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Lees hoe co-creatie helpt!
Decoratieve afbeelding van samenwerkende personen achter een laptop

Van Architectuur tot Realisatie: De 10 Geboden van het GDL in de Praktijk

Ontdek hoe GDL's 10 geboden data-uitwisseling en samenwerking tussen gemeenten en netbeheerders optimaliseren.
man aan het werk achter zijn laptop, waarbij een dashboard te zien is op zijn scherm

De Drie Pijlers van het GDL voor Data Interoperabiliteit 

Ontdek hoe de drie pijlers van het GDL zorgen voor veilige en effectieve data-interoperabiliteit tussen organisaties.