Het Grenzeloos Datalandschap heeft als doel om gegevens te kunnen uitwisselen tussen samenwerkende partijen. Dit wordt ook wel interoperabiliteit genoemd. ‘Grenzeloos’ kan daarbij vergeleken worden met het voorkomen of wegnemen van grens-problemen. Je zou het kunnen vergelijken met het wegvallen van de grenzen (althans, de grenscontroles) binnen Europa: het reizen van data moet eenvoudig worden, zodat grensoverschrijdende maatschappelijke opgaven effectief kunnen worden aangepakt.
Globale architectuur
Afgelopen periode is hard gewerkt door de samenwerkende partijen (Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag en Provincie Zuid-Holland) aan het opstellen van een globale architectuur. De architectuur wat wij hebben ontwikkeld, wordt al concreet toegepast in use-cases.
Uitgangspunten van de architectuur zijn:
- Data moet vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar zijn (FAIR)
- Privacy en security moeten gewaarborgd zijn (waar van toepassing)
- De eigendom van de data blijft waar deze ligt
- Waarde van de (snelheid van beschikbaar komen van de) data staat centraal
- Aansluiten bij (open) standaarden waar mogelijk
Uiteraard sluiten deze aan op de NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) en Common Ground principes.
Blauwdrukken
Om effectief te kunnen samenwerken, moet naast de beschikbaarheid van data een groot aantal zaken geregeld worden. Denk aan de rolverdeling, eigenaarschap, juridische aspecten (in een potentieel publiek-private samenwerking).
Grenzenloos Datalandschap ontwikkelt blauwdrukken om partijen te helpen in het beoordelen of samenwerking de gezochte meerwaarde biedt en planmatig alle aspecten te regelen die geregeld moeten worden. Grenzeloos Datalandschap kan workshops faciliteren vanaf initiatie tot en met de leer- en doorgroeifase van een project (usecase) en praktische kennis en ervaring inbrengen in deze workshops.
Meer weten?
Neem contact met ons op: grenzeloosdatalandschap@pzh.nl (Klaas van Veelen)