Partijen die werkzaam zijn in de ondergrond staan voor flinke uitdagingen. Kabels, leidingen, boomwortels, waterberging, ondergrondse afvalcontainers en andere functies vechten om een plek in de bodem. Als deze werkzaamheden afzonderlijk worden uitgevoerd, veroorzaakt dat veel drukte in de ondergrond. Met als resultaat enorme hinder voor de omgeving, financiële tegenvallers, een vergrote kans op graafschade en een gemiste kans voor een goede ondergrondse ordening.
Het gezamenlijk oplossen van deze opgaven is het streven van de use-case ‘Samen digitaal in de ondergrond (SidO), waar het Grenzeloos Datalandschap een belangrijke faciliterende rol in vervult. Dat heeft ook het iBestuur bevonden, en publiceerde er een fijn artikel over in hun nieuwste magazine!
Lees het gehele artikel via deze link op de website van het iBestuur!
De afgelopen periode zijn er diverse interviews geweest met partijen zoals Stedin, Gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf, Centrum Ondergronds Bouwen (COB) en GDL die gezamenlijk werken we aan de mogelijkheid om plan-data te gaan delen waarbij elke partij datahouder blijft van zijn eigen data.
Eind 2015 sloten Rotterdam, Evides en Stedin het convenant ‘Samenwerken in de Buitenruimte’ voor onderhoudsprojecten voor riolering, kabels en leidingen. Doel: hinder beperken en kosten reduceren. De organisaties hebben zich onlangs aangesloten bij het SidO project ‘Samen digitaal in de ondergrond’, waarbij ze samen met Grenzeloos Datalandschap werken aan een effectieve en vooral efficiënte oplossing voor data-uitwisseling om de werkzaamheden in de ondergrond beter te plannen.
Hoe ziet de toekomst eruit?
In de toekomst zal het succes van dit initiatief niet alleen worden gemeten aan de hand van technologische implementatie, maar ook aan de mate waarin het een verandering teweegbrengt in houding en cultuur bij organisaties. Het COB streeft naar een efficiëntere en duurzamere samenwerking in communities. In het SidO project gaat het daarbij om inrichting van de ondergrond. Het GDL werkt ondertussen, ingegeven door de dataspace-initiatieven vanuit Europa, aan een generieke en herhaalbare manier van data delen die gebruikt kan worden binnen de verschillende communities. Klaas van Veelen (Architect) en Andries Osseman (Expert datadeling en integratie) werken vanuit GDL mee om de doelen te behalen.
Meer weten over SidO? Bekijk dan de projectpagina van GDL
En de projectpagina van Samen Digitaal is te vinden op de website van het COB!